Kuş Atlası İstanbul Buluşması

Geçtiğimiz Perşembe akşamı Kuş Atlası ekibi olarak İstanbul’daki kuş gözlemcileriyle buluştuk. Toplantı Yuva Derneği ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantıda Lider Sinav ve Eylül Dizdaroğlu, İstanbul ve çevresinde atlas çalışmasının geldiği durumu anlatan bir sunum yaptı. Tamamlanan ve eksik kalan Atlas kareleri, eksik kalan türler, 2017 rezervasyonları gibi konular konuşuldu ve 2017 arazi hedeflerinden söz edildi.

İstanbul çevresi, sahip  olduğu kuş gözlemci kapasitesi sayesinde Atlas çalışmasında en kısa sürede tamamlanmaya yaklaşan bölge. Şu ana kadar bölgede toplam 7 tane 50’likte çalışıldı ve bunlardan 5’inin hem erken, hem de geç dönem arazi çalışmaları tamamlandı. Bu nedenle toplantıda eksik kalan karelerden çok, tamamlanan karelerde üreme kodu alınmamış türler ve bu türlerin nasıl bulunabileceği üzerine konuştuk, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Baykuşlar, yırtıcılar ve ağaçkakanlar İstanbul çevresinde yapılan Atlas çalışmalarında en çok eksik kalan gruplar. Türkiye genelinde Atlas çalışmalarında en büyük boşluğun olduğu gruplar sulak alan kuşları, yırtıcılar, baykuşlar ve gece kuşları, ağaçkakanlar, orman kuşları ve dağ kuşları. İstanbul’da eksik kalan gruplar da bununla örtüşüyor. Bu grupları üreme koduyla kaydedebilmek için izlenebilecek serbest çalışma yöntemleri toplantıda konuşulup tartışıldı.

Toplantının önemli konularından biri Atlas çalışmalarının veri tabanını oluşturan eBird oldu. eBird kayıt girişi, eBird’ün veri paylaşımıyla ilgili sunduğu olanaklar, GPS kullanımı, Atlas için büyük kolaylık sağlayan Avenza Maps uygulaması gibi konular konuşuldu, bunların uygulaması yapıldı.

Biz bu toplantıdan çok keyif aldık. Umuyoruz ki toplantımız İstanbullu kuş gözlemciler için de keyifli geçmiştir.