Serbest Kayıtların Önemi

Serbest kayıt toplama aşaması sistematik kayıtlar sırasında alınmamış ve eksik kalan tür kayıtlarını tamamlamak için çok önemli ve gereklidir.

Bilindiği gibi her 50lik kare için muhtemel tür listesi mevcut.

Bu muhtemel türlerin bir kaç günlük arazi çalışması ile bir alanda görülmesi mümkün olmayabilir. Ancak her daim çevresinde gözlem yapan ve bunları eKusbank’a giren yerel kuş gözlemciler var ve bu gözlem kayıtları da Atlas çalışmalarında kullanılabiliyor.

Tekrar ana konuya gelecek olursam yukarıda bahsettiğim gözlemlerin kayilari 10x10km kare birim alanda toplandığında Atlas çalışması için en ideal serbest kayıtları oluşturur.

Serbest kayıt formu doldurmak için izlenecek sıra ve bu sıraya göre arazi kayıt formunu doldurma.

  • İlk etapta sağ üst köşedeki kare adı kutusuna 50’lik kare adını giriniz. Daha sonra bir alt kutuya geçin ve arazi tarihini girin.

Bu kayıt formuna hangi 10x10km karelerde çalışma yapıldığı ayrı ayrı yazılabiliyor.

Serbest kayıtlar herhangi bir anda toplanan kayıtlar olsa da bu kayıtların hangi 10x10km kareden geldiği çok önemli. Rastgele kayıt formları da bu konuda doldurulması gereken önemli bilgi depolama araçlarıdır.

  • Daha sonra sol taraftaki gözlemciye ait genel bilgiler bölümünü doldurunuz.
  • Hangi türü gördüğünüzü türün adını ilk kutuya girerek kayıt etmeye başlayın. KR sekmesine 10×10 adını giriniz. Bu ad ilk etapta girdiğiniz 50lik adına göre değişir. Eğer adı 2 ile biten bir 50likte çalıştıysanız 00-44 arasındaki numaralı 10luklardan serbest kayıt toplamış olursunuz. Eğer adı 3 ile biten 50likte çalıştıysanız 55-99 arasındaki numaralı 10luklardan rastgele kayıt toplamış olursunuz.

Bir 50’likte birden çok onlukta türün serbest kaydını alarak listeyi doldurmanız en iyisidir. Böylece bir 50’likteki birden çok 10luktan gelen kayıtları tek formda toplayabilirsiniz.