BirdNumbers2016 Konferansı

dsc_6544_lg5-10 Eylül 2016 tarihlerinde, Kuş Atlası çekirdek ekibi olarak Almanya’nın Halle kentinde düzenlenen BirdNumbers2016 Birds in a Changing World (Değişen Dünyada Kuşlar) konferansına katıldık. BirdNumbers, Avrupa’daki Atlas ve kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) çalışmalarını koordine eden EBCC (Avrupa Kuş Sayım Konseyi) tarafından 3 yılda bir düzenlenen ve kuşlarla ilgili araştırmaların sunulduğu bir konferans.

Avrupa’da 2013 yılında çalışmaları başlayan Avrupa Üreyen Kuş Atlası 2 (EBBA2), bu yılki konferansta en geniş yer ayrılan konuydu. Pek çok araştırmacı yaptıkları sözlü sunumlar ve poster sunumlarıyla, çalıştıkları ülkelerde yürütülen atlas çalışmalarının geldiği noktayı anlattı. Türkiye Üreyen Kuş Atlası ekibi olarak biz de EBCC komitesine ve konferans katılımcılarına, Kuş Atlası’nın son durumunu anlatan bir poster sunumu yaptık. Posterimiz bilim komitesi tarafından verilen ikincilik ödülünü kazandı. Bu posteri görmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

verena

D. Eylül Dizdaroğlu, EBBA2 Yürütme Kurulu Başkanı Verena Keller’a Türkiye Üreyen Kuş Atlasını anlatıyor.

14203147_10154624784023777_472409637896660652_n

Kerem Ali Boyla, EBCC komite başkanı Ruud P.B. Foppen ‘den ödülümüzü alıyor.

Konferansta bölgelere göre uygulanan atlas metodolojisi, dağılım haritalarının oluşturulmasında kullanılacak modellemeler, iklim/dağılım ilişkisi analizleri, kuş popülasyonlarında değişime yol açan çevresel etkenler gibi konularda çok sayıda sunum ve çalıştay gerçekleşti. Biz de konferans boyunca Türkiye’de uyguladığımız metodolojiyi ve yapacağımız dağılım analizlerini pek çok ülkeden gelen araştırmacılarla tartışma olanağı bulduk.  Konferansa katılmadan önce elimizdeki  1 yıllık veriyle yaptığımız analizler çok faydalı oldu. Metodumuzu somut veriler kullanarak Atlas uzmanlarıyla tartıştık ve 2017 yılında metodolojide küçük değişiklikler yapma kararı aldık.

les

D. Eylül Dizdaroğlu ve Kerem Ali Boyla, SABAP2’nin proje lideri ve Animal Demography Unit’in başkanı Les Underhill’le birlikte.

Konferansta sürpriz bir gelişme oldu ve Güney Afrika Kuş Atlası Projesi’yle (SABAP2) Türkiye Üreyen Kuş Atlası’nı kardeş proje haline getirdik. SABAP2, EBBA2’den daha farklı stratejiler uyguluyor ve atlas çalışmalarında çok aşama katetmişler. Çok geniş bir yüzölçümüne sahip olan Güney Afrika’da kuş gözlemcilerinin çoğu Johannesburg, Cape Town ve diğer ana şehirler ve ana yollar üzerinde yoğunlaşmış. Kayıtların çoğu bu bölgelerden geliyor. SABAP2, bu sorunu aşabilmek ve kuş gözlemcilerinin diğer alanları ziyaret etmelerin sağlamak için tamamen atlas karesi üzerinden çalışan kendi sistemlerini kurmuş. Öncelikleri ülkedeki bütün karelerin ziyaret edilmesi. Sonuçlar çok etkileyici. Bilim, sosyal medya ve teknoloji sayesinde kuş gözlemciliği çok etkili bir doğa koruma aracı olmuş. SABAP 2, Güney Afrika sınırlarının dışına taşarak Afrika’daki diğer ülkelerin kuş atlaslarını da tamamlamaya çalışıyor.

 

Konferans fotoğraflarının tümünü görmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.