Atlas Günlüklerinde ”Aksaray Karesi”

Kuş Atlası gönüllülerinden Mert Can Aynur İstanbul’da okuyan bir üniversite öğrencisi.

Mert Can sınavları ve dersleri arasında bulduğu ilk fırsatta Kuş Atlası için memleketi Aksaray’a gitti. Çalışmaya babası Ünal Aynur ile Akan Fırat Tırank’ı da dahil etti ve projedeki tüm adımları büyük bir hızla tamamladı. Mert Can’ın Kuş Atlası deneyimini kaleme aldığı yazısı aşağıda.

Mert Can Aynur, Ünal Aynur ve Akan Fırat Tırank’a ayrı ayrı teşekkür ederiz.

”Kuş gözlemi sevdam duyduğum “Kargalar 120 yıl yaşıyormuş” efsanesini araştırarak başladı. Yaklaşık bir senedir az da olsa gözlemler yapıyordum ama bunların daha da artması için bir kıvılcıma ihtiyacım vardı. Bir gün Kuş Atlasının Facebook sayfasına denk geldim, ardından hemen kayıt formunu doldurdum ve yarım saat içinde Lider’den telefon aldım. Böylelikle süreç başlamış oldu.

Atlas Projesini yeni başlayanların gözünden anlatmak isterim. Üç günlük arazi boyunca daha önce gözlemlemediğim yirmi türü gözlemleme şansım oldu. Bunların arasında Kulaklı Toygar, Taşkızılı, Tarla çintesi, ve Uzun kuyruklu baştankara var. Hem bilimsel bir çalışmanın parçası olmak hem de keşfetme duygusunu yaşamak çok güzeldi.

Aksaray’da Ihlara Vadisi ve Kızıl Kilise yakınlarında arazi çalışmalarını tamamladık. Arazi çalışmaları sırasında tarihi ve doğasıyla insanı hayran bırakan manzaralarla karşılaştık. Çoğu zaman “Vay be böyle bir yer de mi varmış?” dedik.

Mert Can Aynur ve Ünal Aynur

Atlas çalışmalarının benim için en önemli yanlarından biri bulunduğum ile ve ilin kuşlarına katkı sağlamak. Arazi çalışmalarını babam Ünal Aynur ve doğa fotoğrafçısı Akan Fırat Tırank ile birlikte gerçekleştirdik. Gelecek sene sanırım memleketimiz Giresun ve çevresinde olacağız 🙂

Unutmadan, üç günün sonunda hissettiğimiz yorgunluk fotoğraf ve video kayıtları elimize ulaşır ulaşmaz bitti, yerini huzura bıraktı 🙂

Bizi doğayla buluşturduğu için Türkiye Üreyen Kuş Atlası proje ekibine teşekkür ederiz.” (Aynur, 2016)

Fotoğraflarını paylaştığı için Ahmet Fırat Tırank‘a ve deneyimlerini paylaştığı için Mert Can Aynur‘a teşekkür ederiz.

Kulaklı toygar (Nisan 2016, Aksaray)

Taşkızılı (Nisan 2016, Aksaray)