Arazi Günlükleri: İzmir

Günün birinde, evde miskin miskin otururken, aklıma birdenbire insanlığa ve kuşçuluğa faydalı bir şey yapma isteği geldi. Birkaç yıldır biriktirdiğim arazi deneyimimi bu yönde değerlendirebilir, belki birilerine bir faydam dokunabilirdi.

Nasıl bir şeyler yapabileceğimi planlamaya başlamışken, bilmiyorum nerede,  Türkiye Üreyen Kuş Atlası Projesi için çalışmalara katılmak isteyen gönüllüler arandığı yönünde bir yazı gördüm. Konuyu daha önce bu tip çalışmalara katılmış olan Sezai Göksu hocamızdan biliyordum. Bunun bir şeyler yapabilmek adına iyi bir fırsat olduğunu düşünerek ona danıştım ve yazıda verilen eposta adresine mesaj attım.

Çok kısa bir süre sonra Lider aradı beni. Konu hakkında detaylı bilgiler verdi, tavsiyelerde bulundu. Daha önce bu tip çalışmalara katılmadığım için endişeliydim açıkçası, yüzüme gözüme bulaştırmak da vardı işin içinde.

Lider’in de tavsiyeleri ile Ömer Döndüren ile temasa geçerek 35SMC96 karesi üzerinde çalışmaya yapmaya karar verdik. İlk çalışmayı Ömer ile birlikte yapmak, konuya aşina olmayan benim için büyük bir destek olacaktı. Kuşların çoğunu biliyordum ama davranışları, ötüş tarzları, üreme habitatları gibi konularda bilgim sınırlı idi ve bir uzman desteğine ihtiyacım vardı.20170330_121059

Tüm bu endişelerim Ömer ile araziye çıktığımızda bir anda yok oldu. 31 Mart 2017 tarihinde 35SMC96 10’luk karesinde 2 ayrı erken üreme dönemi sistematik çalışmasını gerçekleştirdik.

Boğmaklı toygar

Fotoğraf: © Çağlar Güngör

Arazide ilk fark ettiğim şey kuşların ötüşleri hakkında çok az bilgim olduğu idi.  Ancak Ömer’in bilgi ve deneyimlerine benimkileri de kattığımda daha önce yaşadığım endişelerin yersiz olduğunu gördüm. Sonuçta çok güzel bir ilkbahar havasında başarılı olduğunu düşündüğüm bir çalışma gerçekleştirdik. Arazide geçirdiğimiz 2 saat boyunca çeşitli türleri gördük, seslerini duyduk ve kayıt altına aldık.  Yılan kartalı üzerimizden uçarken fotoğraf makinesini arabanın bagajında bıraktığım için büyük pişmanlık duydum. Boğmaklı toygarın öterken diğer kuşların sesini taklit etmesi beni şaşkınlığa iten ilk kez karşılaştığım bir olgu oldu. Hayran kalmadığımı söyleyemem doğrusu.

Ömer olmasa bu çalışmayı benim tek başıma gerçekleştirmem imkansızdı. Verdiği destek için kendisine teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıçtı ve bundan sonra çok daha başarılı işlere imza atacağımıza inanıyorum.

Bir gece çalışma masamın arkasında oturmuş bir şeylerle uğraşırken birkaç metre ötemdeki balkon demirlerine konan kukumav ile başlayan kuş sevdam, bu çalışma ile birlikte bir ileri boyuta ulaşmış oldu. Sırada ne var bilmiyorum, ama önce bu çalışmanın tamama ermesine katkı vereceğim.

Sonra…. bilmiyorum ama, kuşun olduğu her yerde deklanşöre basabilmeyi umuyorum.

Sevgiyle ve kuşlarla kalın.

Çağlar Güngör

Mart 2017