Türkiye genelinde yapılan Kuş Atlası projesine Ankara’dan katılım gösterecek olan Atlas gönüllüleri ile Kuş Atlası Ankara buluşmasını 18 Mart’ta gerçekleştirdik. Toplantı öncesinde düzenlediğimiz anket ile konu başlıklarını ve bu başlıkların nasıl aktarılacağını belirlemiştik.
Üreme Kodlarının seçilmesi için gereken çalışmayı sunum-sohbet şeklinde gerçekleştirdik; neden 16 üreme kodu olduğunu ve bunların hangi ana başlıklar altında topladığını ve en önemlisi neden Kuş Atlası’nın temel taşlarından olduğunu tartıştık.
Tartışma sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları; türlerin üreme habitaları, göçmen türlere verilmesi gereken kod (X0), üreme kaydı olmayan türler, göçte öten türler, dişi erkek arasındaki görünüm farkları, çiftlerin davranışları, teritoryum davranışı, çiftleşme kur davranışı, muhtemel ya da kullanılan yuvalar arasındaki farkın belirlenmesi, erişkinlerin davranışları, kuluçka açıklığı, yuva yapımı ve bu yuvanın bulunduğu alanın hangi karede olabileceği, üreme kodu B7 ile C10, C12 ile C16 arasındaki fark, yem taşıyan bireyler ve yuva-kuluçka paraziti türler için seçilecek kod oluşturdu. Bu tespitleri yaparken türlerin üreme başarılarını etkilemeyecek şekilde gözlem yapılması gerektiğinin altını çizmek istedik.
Harita ve GPS okuma sırasında yapılması gereken çalışmayı sunum şeklinde gerçekleştirdik ve sorular ile bu kısmı tamamladık. Yine Harita ve GPS okumanın Kuş Atlası’nın olmazsa olmazı olduğundan bahsettik ve tartışma sırasında; sistematik gözlemlerde kare sınırlarından çıkmamak gerektiğini ve örneklemelerin sabit süreli gözlemler olduğunu, neden Avrupa’daki ile aynı metodu kullandığımızı, Türkiye’nin başlangıç boylamı ve ekvator çizgisine göre konumunun UTM değerlerini nasıl etkilediğini, UTM projeksiyonundaki dilimleri ve Atlas karelerinin dilimlerdeki konumlarına odaklandık.
22 Mart salı günü gerçekleştirdiğimiz arazi çalışmasında kare sınırına kalan mesafeyi nasıl hesaplayacağımızı, neden arazi çalışması öncesinde 1x1km kareleri seçmek gerektiğini ve GPS’te kare koduna ait bilgiyi nasıl bulacağımızı kavradık. Üreme Kodları için türlere ait seçimlerimizi arazide gördüğümüz türler üzerinden tartıştık. Arazi çalışması sonrası tuttuğumuz gözlem notlarını arazi kayıt formuna aktardık ve gözlem kayıtlarını Mert Eren eBird’e aktardı.
Kuş Atlası Ankara buluşmasının, teorik ve pratik çalışmaya katılanlar için verimli olduğunu düşünüyorum. Toplantıya ve gözleme katılan ve katkı koyan tüm Atlasçılara teşekkürler.
Kapılarını Kuş Atlası toplantısı için bize açan Doğa Araştırmaları Derneği’ne (DAD) teşekkür ederiz.
Kızılay Meydanı’nın güvenli olmaması nedeniyle DAD’da toplantımızı iptal etik ve bunun üzerine Odtü Kuş Gözlem Topluluğu (OKGT) başkanı Kaan Özgencil ile görüştük. OKGT tanışma toplantısından hemen sonra aynı salonda Kuş Atlası toplantısını gerçekleştirebilmemiz için gerekli tüm bürokratik işlemleri gerçekleştiren Kaan Özgencil’e teşekkür ederiz.
Kuş Atlası gönüllü buluşmalarında kullanılan sunumları bağlantıda bulabilirsiniz: https://goo.gl/6TvZJX
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde yaptığımız Atlas pratiğinin kuş gözlem kayıtları için bağlantıya bakabilirsiniz: http://goo.gl/f3m9Sl
Katılımcılar:
Alaz Uslu
Batuhan Yıldırım
Begüm Kaya
Eren Ada
Fikriye Kepenek
İbrahim Kaan Özgencil
Mert Eren
Mehmet Göktuğ Öztürk
Mehmet Görkem Ocak
Merve Yıldızbaş
Umut Tank