Eğer henüz bir eKuşbank veya eBird hesabınız yoksa açmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
eKuşbank’a Atlas Verilerini Yükleme
1. Bireysel hesabınızla e-Kuşbank’a giriş yapın (giriş sayfasına erişim için tıklayın) ve ana sayfadaki benim sayfam (My eBird) seçeneğine gelin.
2. Açılan sayfada gözlem girişi’ne tıklayın ve gözlem noktasının koordinatlarını girin.
e-Kusbank’a kayıt girişi için UTM kordinatları ondalık formata (Decimal Degrees) dönüştürülmüş olmalı. Bağlantıyı kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz ya da arazi çalışmaları sırasında başlama ve bitiş koordinatlarınızın hem UTM hem Lon, Lat (ondalık) formatını kaydedebilirsiniz. Böylece eKuşbank’a kayıt girerken dönüştürme yapmanıza gerek kalmayacaktır. Bağlantıda UTM koordinatını oluşturan değerlerin (6 haneli sayı, 7 haneli sayı, dilim numarası ve sayısı) ayrı ayrı girileceği kutucuklar var. Kaydı 10×10 km2 için girecekseniz, 6 ve 7 haneli sayıların son 4 basamağını dönüştürücüde ”5” olarak girin (bkz: Şekil 1). Bu sayede yer işaretini 10×10 km2 ‘nin tam ortasına koymuş olacaksınız. Bulduğunuz değeri eKuşbank’ta ‘’Enlem ve Boylam Bilgisiyle Bul’’ seçeneğindeki kutulara yükleyin.
1×1 km2 için kayıt girerken, kare içinde yürüyüşe başladığınız UTM koordinatını ondalık koordinata dönüştürün ve kaydedin. Bir sonraki sayfaya devam ettiğinizde harita üzerindeki yer işaretini göreceksiniz. Arazideki konumunuzu buradan doğrulayabilirsiniz. Yürüyüşü bitirdiğiniz noktanın koordinatını notlar kısmına yazın. (bkz: Şekil 1).
3. “Alan İsmi Gir” kutucuğuna “ATLAS KARESİ” yazın, ardından 10×10 km2’ye ait kare kodunu ve bu kareye ait birlik kare adını girin. (örnek: Atlas Karesi 36SUK22-13, buradaki ”22” ellilik karenin içinde bulunan onluk karenin adıdır ve ”13” bu onluğun içindeki birliğin adıdır). Bu 10×10 km kare adının ve 1×1 km kare adının nasıl oluşturulduğunu bağlantıdan kontrol edebilirsiniz.
4. “Tarih ve Gözlem Bilgileri” kısmına gözlem yaptığınız tarihi girin. Eğer yaptığımız gözlem 1×1 km2 içinde 1 saatlik veya 1 km kare içindeki yürüyüş sırasında yapılan sistematik gözlemse, “Seyyar” faaliyetini seçin. Süre kısmına arazide yürüyüşe harcadığınız zamanı girmelisiniz. Eğer gözleminize ara verdiyseniz, toplam yürüyüş süresini girdikten sonra sistematik gözleme hangi saatler arasında ara verdiğinizi notlar kısmına ekleyin. Faaliyeti rastlantısal gözlemler oluşturuyorsa, yani gözlemi kare içindeki sistematik çalışmanızın dışında kalan zamanda ya da mekanda yaptıysanız “Tesadüfi” seçeneğini seçin.
5. Gözleminizle ilgili faydalı olacağını düşündüğünüz her türlü bilgiyi en alttaki notlar kutusuna ekleyebilirsiniz.
6. “Ne Gördün veya Duydun” kısmına gördüğünüz türleri ekleyip tür listenizi oluşturun. Eklediğiniz türler için sayı belirtin (10’dan azsa). On ve üzeri birey sayısı için 10 değerini girin. Herhangi bir sayı değeriniz yoksa büyük harfle‘’X’’ yazarak kutuyu doldurun.
7. Tür adının sağında yer alan ‘’Ayrıntıları Gir’’ sekmesine tıklayın ve burada ‘’Üreme Kodları’’ sekmesinden türe ait üreme kodunu seçin. Belirtmek istediğiniz başka ayrıntılar varsa onları da girebileceğinizi dikkate alın (bkz: Yaş ve Cinsiyet, Petrole Bulanmış Kuşlar, Medya, Ayrıntılar).
8. 1×1 km karede tanımladığınız tüm kuş türlerini girdikten sonra “Evet”i işaretleyin ve “Tamam”a tıklayın.
eKuşbank’a kayıt girişiniz tamamlandı!
eKuşbank’a Veri İşlenmesi
Atlas çalışmasında bir günlük arazi çalışmanız sonunda girmeniz gereken veriler şunlardır:
1. (…) kodlu 1’lik karedeki sistematik gözlemler
2. (…) kodlu 1’lik karedeki sistematik gözlemler
3. (…) kodlu 1’lik karedeki sistematik gözlemler
4. (…) kodlu 1’lik karedeki sistematik gözlemler
5. 10’luk kare içinde yapılan serbest gözlemler
– sistematik gözlemlerde çıkmayan diğer türlerin kayıtlarını içerir
– bir saatlik sürenin öncesinde veya sonrasında kaydedilen türleri içerir
6. 10’luk kare içinde ürediği düşünülen türlerin sayı tahminleri (10’a kadar sayı belirtilir, 10’dan fazlaysa >10 şeklinde kaydedilir).