Arazi Günlükleri: Side

Yaklaşık 5 yıldır kuş gözlem çalışmaları yapıyorum. Kuş Gözlemlerime 2012 yılında yabancı gözlemcilere balık baykuşu turları yaparak başladım. Balık baykuşunu bulmak için dere tepe ve dağ – ova gezmek beni müthiş etkilemişti.

17626244_294316904338677_7123040394343686634_n

Fotoğraf: Lider Sinav

Balık baykuşu grupları ile bağlantılı olarak ve Soner Bekir ve Kerem Ali Boyla ile diğer kuş türlerinin gözlemine de başladım ve bu müthiş iyi oldu. İşin içine girdikçe daha da girdim ve bu işi çok sevdim. Bugün ben çarşıya alışverişe ya da fırına ekmeğe dahi gitsem yanımda fotoğraf makinemi götürürüm. 5 yıl içinde ama esas itibariyle 2015 yılından bu yana toplam çektiğim kuş resmi sayısı -tür değil toplam- yaklaşık 10 bin karedir.

Çektiğim kareleri Antalya kuş gözlem topluluğu facebook sayfasında paylaşmaya başladım. Çok resim çekmiştim ama tür bilgisi konusunda çok ciddi çalışmalarım olmamıştı. Antalya kuş gözlem topluluğu ile kuş türlerini tanımlama konusuna da ciddi olarak eğilmeye başladım.

Antalya Kuş Gözlem Topluluğundan Özlem Saygın’ın “Kuş atlası Side karesini yapmak ister misiniz?” Sorusu geldiğinde bu konuda ve Kuş Atlası çalışmaları konusunda Kerem Ali Boyla ile ilgili facebook paylaşımları dışında hiç bir bilgim yoktu. Sorunun içinde kuş geçtiği için cevabım elbette hemen evet olacaktı ancak türleri tanımlama konusundaki eksikliğim ve kuş atlası karesi konusunda hiç bir şey bilmediğim için cevabın içine “olabilir” i ekledim, “evet olabilir” dedim.

Lider Sinav’ın telefonla araması ve konuyu kısaca anlatması ile bilgilendim ve her gün düzenli olarak kamera ile 8 km yürüdüğüm için bu işe hazırdım da. Kuş Atlası Side karesi yaparken serbest gözlem de uygun 2 gün belirledik.

Lider beyden gelen emaildeki atlas haritası ile; 1’i boğaz denilen Manavgat ırmağı deniz ağzında diğeri ise 50’lik kare içinde olan Akseki bölgesi 10’luk karelerine 28 ve 29 Mart olarak karar verildi. Aslında benim uzmanlık alanım olan ( 🙂 )balık baykuşu nedeniyle Nisan sonu daha uygundu ancak konu balık baykuşu değildi. Lider bey tüm türler için geç üreme döneminde bir çalışma daha olması gerektiğini ve erken üreme dönemi olarak 28/29 Mart’ın uygun olduğunu söyledi ve 28/29 Mart için karar kıldık. Günler hızla geçti ve beklenen tarihler geldi.

27 Mart günü Side Ilıca Kumköy kavşağında Antalya’dan Lider beyi getiren Manavgat otobüsünü beklerken bir otobüs durdu ve genç bir arkadaş indi. Ben biraz uzaktan izliyordum çünkü bu beklediğim otobüs olmalıydı, vakit gelmişti. Otobüs muavini bagajı açarak içerden koca 2 bavul alıp o genç arkadaşa verdi. Ben o arkadaşı Lider bey sanmıştım ve bagajdan valiz alınacağını bekliyordum bavulları görünce İngilizlerin LoL dedikleri (laughing out loud) şekilde güldüm:) Otobüs devam etti- Lider bey durağı kaçırmıştı. Bir süre sonra karşı taraftan geldi. İleride otobüsten inip dolmuşla gelmişti.

Küçük bir toplantının ardından o günkü deniz kıyısı civarı yürüyüşümde çektiğim kuş karelerini Lider beye gösterdim. O Bölgeyi görmek istedi. Beraber akşam çökmeden o bölgeye giderek keyifli bir kısa serbest gözlem yaptık.

Ertesi gün erzaklarımızı ve malzemelerimizi yükleyerek saat 05:45 gibi yola çıkarak yaklaşık 80 km keyifli bir yolculuktan sonra Akseki 10’luk karesine vardık. Yükseklik nedeniyle (1100 metre) hava oldukça soğuktu ancak gözleme başlayınca habitat içindeki kuşlar içimizi ısıttı ve hiç üşümedik. Torosların inanılmaz keyif veren doğasında gürültü toz ve insan kalabalığından uzak gün boyunca habitat içinde 2 sistematik gözlem ve serbest gözlemler yaptık.

özcan

Fotoğraf: Özcan Kılıç

29 Mart Çarşamba günü Manavgat Alanya arasında Okurcalar ve Alara ‘ da denize yakın ırmak bölgesinde ve biraz içerilerde gözlemimize devam ettik. Çok verimli bir habitat içinde erguvani balıkçıl, beyaz balıkçıl, akgerdanlı ötleğen, kerkenez, kızıl şahin, su çulluğu, maskeli ötleğen, baştankara, yalıçapkını, atmaca gibi bir çok kuş türleri gözlemledik.

Lider beyle beraber 2 gün boyunca İnanılmaz keyifli bir kuş atlası gözlem çalışması yaptık. Göçmenlerin henüz bölgeye tam olarak gelmemesi nedeniyle çok fazla tür görme şansımız olmadı ancak yine de hem Lider beyi, hem de beni heyecanlandıran bir çok tür gördük.

17634609_294316614338706_3027786163383915563_n

Fotoğraf: Özcan Kılıç

Bu güzel sistemli çalışmada vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz – yorucu ama zerre kadar yorgunluk hissetmiyorsunuz ve her saniyesi müthiş bir keyif veriyor… o kadar keyif verici ki ikinci gün şunu dedim: kuş gözlem ülkemizde tüm okullarda zorunlu ders olmalı.