Arazi Günlüklerinde ”Tekirdağ Karesi”

Atlas metoduna göre erken ve geç üreme döneminde aynı karenin ziyaret edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Tekirdağ’daki 35TNF3 karesinde geç üreme dönemi  arazi çalışması yapıldı. Bu yıl ise İhsan Eroğlu ve Erdem Vardar bu karenin erken üreme dönemi çalışmasını yaptı.

Bu ekibimiz, arazi çalışmalarının organizasyonunu en erken tamamlayan ve Atlas yapan ekiplerden. 2016’nın ilk Atlas arazi günlüklerinden birini de İhsan Eroğlu yazdı.

Habitat-4

Erdem Vardar | İhsan Eroğlu (Nisan 2016, Tekirdağ)

İhsan Eroğlu ve Erdem Vardar’a teşekkür ederiz.

“Sevgili Erdem Vardar’la Trakya’da tarlaların olduğu bir yolda yürüyoruz. Saat sabahın 7’si.. İlk alan, ilk heyecan.. Seslere yaklaşıyorum. İki tarlanın arasında kalmış otlardan gelen ses şimdi yok, uçan kuş da yok… Sinirleniyorum, çünkü oralarda olduğuna eminim… Sonra Erdem uzakta bir kuş görüyor… Bakıyoruz, Bozkır toygarı. Bir iki kare alıyoruz ve tepemizde uçarak öten tarlakuşları çıkıveriyor. Gizemli kuşların tarlakuşu olduğunu ötüşünden anlıyorum. Peşinden türler çorap söküğü gibi… Tepeli toygar, tarla çintesi, kuyrukkakan, 2 ibibik uçuyor… Kayıtlar ard arda geliyor. Stres yerini sevince, huzura ve mutluluğa bırakıyor. İlk acemiliği atlatıyoruz.

Diğer alanlara gidiyoruz. Lider’in 58 numarasına selam ediyor, 57 ile idare ediyoruz 😉 Arılar rahat bırakmıyor, bir tanesi sokuveriyor ensemden. Bir tilki avına kitlenmiş, bizi farketmiyor uzun süre…

Çorlu deresi bitmiş, lağım akıyor. İçimiz cız ediyor. Kanola tarlaları sapsarı bir örtü, buğdaylar henüz yemyeşil. Yorulduk, ertesi güne acısı çıkacak ama değdi mi.. Bence değdi.” (Eroğlu, 2016)

Düşüncelerini ve fotoğraflarını bizle paylaştığı için İhsan Eroğlu’na teşekkürler.